V Prešove žrebovali nájomníkov ďalších bytov i náhradníkov nájomníkov

03.03.2005 Celý región

S cieľom vytvoriť inštitút náhradníka nájomníka mestského bytu v Prešove uskutočnilo sa 1. marca ich verejné žrebovanie. So všetkých 58 žiadateľov o nájomný ...
S cieľom vytvoriť inštitút náhradníka nájomníka mestského bytu v Prešove uskutočnilo sa 1. marca ich verejné žrebovanie. So všetkých 58 žiadateľov o nájomný byt zaradili do osudia 21 osôb. Žrebovanie prebehlo za účasti notára, členov komisie sociálnej a bytovej mestského parlamentu a samotných žiadateľov.

Tento krok tunajšej samosprávy vyvolal fakt, že po prvom takomto úkone 5. januára vybratí nájomcovia neobsadili 11 novopostavených bytových jednotiek na uliciach Majakovského a Sabinovskej.
Rovnako 1. marca prebehlo vyžrebovanie ďalších 18 žiadateľov o nájomné byty v tejto lokalite. Byty budú mať po dokončení k dispozícii v mesiaci máj.
Z doterajších ohlasov na obsadzovanie týchto bytov vyplýva, že mesačné nájomné okolo tri tisíc Sk je pre mladé rodiny privysoké, pritom nie sú v ňom zarátané náklady na dodávku energií. Navyše nájomná zmluva je obmedzená na tri roky.
Podľa vedúcej odboru sociálneho, bytového a zdravotníctva Mestského úradu v Prešove Anny Hrustičovej, \"v meste Prešov skončila éra poradovníkov na nájomné byty\". Novozavedený spôsob je úplne transparentným prideľovaním nájomných bytov. Zakotvilo ho mestským parlamentom v roku 2004 prijaté všeobecne záväzné nariadenie (VZN) mesta Prešov o prideľovaní nájomných bytov, ktoré sú postavené z prostriedkov mesta a dotácie štátu.
Žiadatelia musia podľa VZN spĺňať viaceré kritériá. Napr. mesačný príjem rodiny nesmie presiahnuť dvojnásobok životného minima a jeden zo žiadateľov je samostatne zárobkovo činná osoba.

(jj)
 

Vyberte región